PRAVILO 4 – OPREMA IGRALCEV

Pravilo 4 – Oprema igralcev

4.1 Varnost

Igralec ne sme uporabljati opreme ali nositi ničesar, kar je nevarno zanj ali za drugega igralca(niti kakršnegakoli nakita).

4.2 Osnovna oprema

Osnovna obvezno opremo igralca sestavljajo ločeni deli:

– majica ali srajca – v primeru, da igralec nosi spodnjo majico, mora biti barva rokavov enaka glavni barvi, kot je rokav majice ali srajce,
– hlačke – če igralec nosi termo spodnje hlače, morajo biti enake glavne barve kot hlačke; vratarju je dovoljeno nositi dolge hlače,
– dokolenke, v kolikor je uporabljen lepilni trak ali podoben material za zunanjo uporabo a dokolenkah, mora biti le-ta v enaki barvi, kot je barva dokolenk,
– ščitniki,
– obutev – iz platna ali čevelj za trening ali gimnastiko iz mehkega usnja s podplati iz gume ali podobnih materialov.

4.3 Ščitniki

So povsem prekriti z dokolenkami, so iz primernega materiala (gume, plastike ali podobnih snovi), nudijo ustrezno stopnjo zaščite.

4.4 Barve

Obe ekipi morata nastopiti v opremah, ki se po barvah jasno razlikujeta med seboj in seveda od barv dresov sodnikov in pomočnikov sodnikov. Vsak vratar mora nositi barve, ki se razlikujejo od drugih igralcev, sodnikov in pomočnikov sodnikov.

4.5 Kršitve/kazni

Zaradi katerekoli kršitve tega pravila:

-igre ni potrebno prekiniti, -sodnik igralca kršitelja napoti z igrišča, ob prvi naslednji prekinitvi igre, da si uredi opremo, razen če si je medtem opremo že uredil, -igralec, ki ga sodnik napodil iz igrišča, da si uredi opremo, se ne sme vrniti brez sodnikovega, -sodnik preveri, ali je igralčeva oprema urejena, preden mu dovoli, da se vrne na igrišče, -igralcu, če ni bil zamenjan, je edino dovoljeno, da se vrne na igrišče, ko žoga ni v igri ali z vednostjo tretjega sodnika, potem ko je žoga v igri.

Igralcu, ki je moral zapustiti igrišče zaradi kršitve tega pravila, ni bil zamenjan in je ponovno vstopil na igrišče brez dovoljenja sodnika ali tretjega sodnika, je treba opomniti.

4.6 Nadaljevanje igre

Če sodnik igro prekine, da bi izrekel opomin, se igra nadaljuje z indirektnim prostim udarcem, ki ga izvede igralec nasprotne ekipe z mesta, kjer je bila žoga v trenutku prekinitve igre.

4.7 Oglaševanje na opremi

Igralci ne smejo razkriti spodnjih majic, na katerih so slogani ali reklame. Osnovna obvezna oprema ne sme razkrivati političnih, verskih ali osebnih izjav. Igralca, ki sleče majico, da bi razkril slogane in reklame, bo kaznoval organizator tekmovanja. Ekipo igralcev, katera osnovna obvezna oprema razkriva politične, verske ali osebne slogane ali izjave bo kaznoval org. tekmovanja ali FIFA.

DODATEK – Odločbe NZS

Na vseh tekmovanjih NZS se mora uporabljati predpisana oprema, ki je navedena v tem pravilu.

Majice istega moštva morajo biti, razen vratarjeve, enake barve in na hrbtni strani oštevilčene z dobro vidnimi številkami od 1 do 99, razen če pristojni organ NZS določi drugače.

V primeru, da se obe moštvi pripravljata na tekmo v majicah, ki so enake ali podobne barve, mora majice zamenjati domačin.

Če je v pravilniku za posamezno tekmovanje določeno, da moštva pred pričetkom tekmovanja prijavijo klubske barve, mora majice zamenjati gostujoče moštvo.

VIR: Knjiga, FIFA futsal pravila igre, l.2012, Tivold Štefan

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.