PRAVILO 3 – STEVILO IGRALCEV

Pravilo 3 – Število igralcev

3.1 Igralci

Tekmo igrata ekipi, ki imata največ po 5 igralcev, od katerih je eden vratar. Tekma se ne sme začeti, če ima katera ekipa manj kot tri igralce. Če ima katera od ekip manj kot tri igralce na igrišče, se tekma prekine.

3.2 Uradna tekmovanja

Na katerikoli tekmi, ki se igra na uradnem tekmovanju pod okriljem FIFA konfederacij ali nacionalnih zvez, je dovoljeno največ 9 (devet) rezervnih igralcev. Tekmovalna pravila morajo določiti koliko rezervnih igralcev sme biti nominirano do številke devet. Število menjav med tekmo ni omejeno.

3.3 Druge tekme

Na prijateljskih tekmah državnih A-reprezentanc je dovoljeno 9 rezervnih igralcev. Na vseh drugih tekmah je dovoljeno večje število rezervnih igralcev, vendar le, če:

–          se ekipi sporazumeta o največjem številu,

–          so sodniki o tem obveščeni pred začetkom tekme.

Če sodniki niso obveščeni ali če se ekipi ne sporazumeta pred tekmo je dovoljeno največ 9 rezervnih igralcev.

3.4 Vse tekme

Na vseh tekmah mora sodnik pred začetkom tekme prejeti imena igralcev in rezervnih igralcev. Kdorkoli od rezervnih igralcev, ki ni imenovan na ta način, na tekmi ne sme nastopiti.

3.5 Postopek zamenjave

Zamenjava je dovoljena v vsakem trenutku, ne glede na to ali je žoga v igri ali ne (leteča menjava).

Za zamenjavo igralca z rezervnim igralcem morajo biti upoštevani naslednji pogoji:

–          igralec zapusti igrišče preko prostora za zamenjave svoje ekipe, razen v izjemah, predvidenih v futsal pravilih igre,

–          rezervni igralec vstopi na igrišče šele, ko ga zapusti igralec, ki je zamenjan,

–          rezervni igralec vstopi na igrišče preko prostora za zamenjave.

–          Zamenjava je izvršena, ko rezervni igralec vstopi na igrišče,

–          Od tega trenutka rezervni igralec postane igralec, zamenjani igralec pa to preneha biti in postane rezervni igralec,

–          Zamenjani igralec lahko v nadaljevanju tekme še nadalje sodeluje v igri,

–          Vsi rezervni igralci so izpostavljeni avtoriteti in jurisdikciji sodnika, ne glede na to, ali so poklicani v igro ali ne,

–          Če se podaljša trajanje polčasa za izvajanje kazenskega udarca, udarca iz druge kazenske črte ali direktnega prostega udarca brez živega zidu, je lahko zamenjan le vratar branečega se moštva.

3.6 Menjava vratarja

Katerikoli od rezervnih igralcev lahko zamenja mesto z vratarjem brez obvestitve sodnikov ali čakanja na prekinitev igre, katerikoli od igralcev, ki je na igrišču, lahko zamenja mesto z vratarjem.

V kolikor namerava igralec, ki je na igrišču, zamenjati mesto z vratarjem, mora to storiti med prekinitvijo igre in mora pred tem obvestiti sodnike.

Igralec ali rezervni igralec, ki nadomešča vratarja, mora nositi vratarjev dres s svojo (igralčevo) številko na hrbtni strani.

3.7 Kršitve/kazni

Če rezervni igralec vstopi na igrišče še preden ga je zapustil igralec, ki je zamenjan, ali če ne vstopi na igrišče preko svojega prostora za zamenjave: – sodnik igro prekine(čeprav ne takoj, saj lahko dovoli prednost napadajoči ekipi), -rezervnega igralca opomni(mu pokaže rumeni karton), ker je kršil določilo za zamenjavo in zahteva, da zapusti igrišče, z namenom, da zaključi postopek zamenjave.

Če je sodnik igro prekinil, se ta nadaljuje z indirektnim prostim udarcem, ki ga izvede igralec nasprotne ekipe z mesta žoge ob prekinitvi igre (glej pravilo 13, mesto prostega udarca). Če rezervni igralec ali njegova ekipa stori drugi prekršek, se igra nadaljuje v skladu s tekstom opisanim v »Komentar futsal pravil igre in navodila za sodnike« (pravilo 3).

3.8 Izključeni igralci in rezervni igralci

Igralca, ki je bil izključen pred začetkom tekme, lahko nadomesti le leden od imenovanih rezervnih igralcev.

Imenovanega rezervnega igralca, ki je bil izključen bodisi pred začetkom ali po začetku tekme, se ne more nadomestiti( op: v zapisniku o tekmi).

DODATEK – Odločbe NZS

Pri pričetku tekme mora biti na igrišču v vsakem moštvu pet (5) igralcev. V kolikor zaradi izključitev ali poškodb ostanejo v moštvu manj kot trije (3) igralci na igrišču (dva plus vratar, bo sodnik tekmo prekinil. Za tekmo lahko posamezno moštvo prijavi največ 12 igralcev, od katerih mora biti eden kapetan moštva in eden vratar.

Če vratar(ali rezervni vratar), vpisan v zapisnik, iz kateregakoli razloga ne more nastopiti, ga lahko do začetka tekme nadomesti drugi vratar, ki poprej ni bil vpisan v zapisnik.

V tekmovanju 1.SFL in 2.SFL morajo ekipe pred tekmo v zapisnik prijaviti minimalno 7 igralcev, ki morajo biti fizično prisotni s pravico nastopa.

Vir: FIFA Futsal pravila igre, knjiga, Tivold Štefan, 2012 NZS

Komentiraj

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.