ZA SODNIKI USPEŠEN SEMINAR V ANKARANU

Pretekli konec tedna je v Ankaranu potekal seminar futsal sodnikov Slovenije. Seminar se je pričel s fizičnim testiranjem sodnikov (yoyo test, CODA test ter šprinti) in merjenjem njihove telesne sestave, kjer se je preverjala višina, teža, obseg pasu ter odstotek maščobe v telesu. Po opravljenih fizičnih testiranjih v ŠD Burja, so se sodniki namestili v hotelu Convert v Ankaranu, kjer so opravili še s preverjanjem teoretičnega znanja.

Po testiranju sta seminar otvorila predsednik sodniškega odbora g. Silvo Borošak in g. Štefan Tivold, skupaj z ostalimi člani SO. Prvo predavanje je imel g. Mitja Novak, ki je pri ZNSS zadolžen za fizično pripravo sodnikov.

Po tem je sledil statistični pregled jesenskega dela sezone, ki ga je pripravil g. Štefan Tivold. Sojenje sodnikov je bilo generalno gledano dobro, še vedno pa se pojavljajo določena pozitivna in negativna odstopanja, kar se je videlo v video gradivih (iz tekem slovenskih lig, ter posnetkih UEFE). Sodniki so s pomočjo sodniškega odbora analizirali same situacije ter poenotili mnenja o njih.

V soboto so sodniki po jutranjem treningu nadaljevali z analizo video gradiv. Besedo je nato dobil nekdanji mednarodni sodnik Borut Šivic, ki je predaval o zaščiti igralcev in igre, kar je prikazal s posnetki.

Popoldne so se sodnikom pridružili tudi kontrolorji sojenja. Sodniki so se razdelili po skupinah in si v skupini ogledali video posnetke s primeri, jih analizirali, nato pa ugotovitve predstavili kolegom.

Nedelja, zadnji dan seminarja, se je pričel z jutranjim treningom sodnikov, po katerem so sodniki opravili še video test, kjer so morali ceniti 20 situacij, videnih na posnetkih.

Pred koncem seminarja so sodniki dobili navodila pred nadaljevanjem prvenstva in smernice za uspešnejše sojenje. Izvedeli so še rezultate pisnega preverjana pravil futsal igre, ki so pokazali dobro teoretično znanje sodnikov. G. Silvo Borošak in g. Štefan Tivold sta se v imenu sodniškega odbora zahvalila sodnikom ter v svoje vrste pozdravila dva novinca, ki sta v talent programu (Aleš Žekš iz MDNS Murska Sobota in Mihael Fras iz DNS Maribor). Zahvalila sta se Borutu Šivicu, ki je zaradi starostne omejitve končal z aktivnim sojenjem, bo pa s svojimi izkušnjami lahko pomagal pri delu strokovnega odbora.

Sledila je podelitev FIFA grbov. Poleg Admirja Zahoviča ter Simona Todoroviča sta svoj prvi mednarodni grb dobila Aleš Perič Močnik iz MDNS Kranj ter Dejan Veselič iz DNS Maribor. Enotna lista futsal sodnikov Slovenije za leto 2017 je tako sestavljena iz 28 sodnikov in petih mladih sodnikov, ki so uvrščeni na t. i. talent listo.

Za zaključek se je sodniškemu odboru za uspešno organiziran in voden seminar zahvalil najvišje rangiran slovenski sodnik Admir Zahovič.

Tekst: J. P.
Foto: A.P.M.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.