MEDNARODNI SODNIK ADMIR ZAHOVIČ

Tokrat vam predstavljamo drugega mednarodnega sodnika futsala in sicer Admira Zahoviča. Na mednarodno listo futsal sodnikov se je uvrstil leta 2011.

Rezultat iskanja slik za na listi FIFA novi sodniki

Koliko časa ste že sodnik futsala in če ste tudi sodili veliki nogomet-kako da ste se odločili za futsal!?
“Izpit za sodnika futsal-a sem opravil leta 2002, tega leta sem opravil tudi izpit za nogometnega sodnika. Na lokalni ravni sem sodil tekme futsala, kot tudi tekme nogometa, po napredovanju na državni nivo, pa se je bilo potrebno odločiti, za sojenje futsala ali nogometa. Moja odločitev je znana in moram reči, da sem vesel, da sem se tako odločil. Futsal je super šport, z veliko dinamike in veliko preobratov v igri in to je tisto, kar daje temu športu dodatni čar.”

Kaj je bil razlog za odločitev da postanete sodnik?
“Postati sodnik je bila moja želja že od otroštva, ko sem opazoval očeta, kako se je pripravljal na tekme. Takrat sem bil še premajhen, da bi lahko hodil na nogometne tekme. Oče je zaradi hude prometne nesreče, ki se je pripetila, ko je bil namenjen na nogometno tekmo, predčasno končal sodniško kariero, jaz pa sem se odločil, da postanem sodnik.”

Kako je potekala vaša kariera do FIFA grba?
“Tako kot vsak, sem na začetku sodil tekme na lokalnem nivoju, potem pa sem leta 2007 prišel na republiško listo futsal sodnikov in pričel soditi tekme U-21, druge in kasneje prve slovenske futsal lige, leta 2011 sem bil nominiran za FIFA sodnika.”

Koliko imate do sedaj odsojenih tekem v 1.SFL in na mednarodnem področju?
“Do danes sem odsodil 72 tekem prve slovenske futsal lige ter več kot 50 tekem druge lige. Na mednarodnem prizorišču sem odsodil 6 tekem UEFA Futsal Cup-a, če k temu prištejem še prijateljske reprezentančne tekme ter tekme na Univerzitetnem Evropskem prvenstvu v Zagrebu, pa jih je bilo skupaj že 35.”

Katero tekmo bi izpostavili v dosedanji karieri in zakaj?
“Vse tekme so, vsaka po svoje, poglavje zase in vse so pomenbne. V domačem prvenstvu je zagotovo največji užitek soditi derbije pred polno dvorano. Na mednarodnem prizorišču sem še posebej ponosen na tekme letošnjega Uefa Futsal Cup-a, ki sva jih na Cipru sodila s kolegom iz Rusije, vse tekme, še posebej pa odločilna finalna, so bile odlične.”

Futsal sodniki sodite v parih-s katerim sodnikom, se najbolj ujamete oz. najraje sodite?
Do sedaj sem se odlično ujel z vsemi sodniki, tako na domačem, kot na mendarodnem prizorišču in verjamem, da bo tako tudi v prihodnje. Pri sojenju v paru je ključnega pomena, da imata oba sodnika usklajen kriterij prekrškov, kot rečeno, pa s tem ni bilo težav.”

Kaj vas najbolj navdušuje pri tem delu in kaj vas najbolj moti?
“Veliko je tega, kar mi daje vedno znova navdih in izziv. V prvi vrsti so tekme tiste, ki so mi izziv. Da bi tekmo dobro odosodil, se je potrebno na tekmo dobro pripraviti, ko je tekme konec in veš, da si delo dobro opravil, dobiš navdih in zagon za naprej. Dogodi se tudi, da kakšna tekma ni odsojena, kot bi si želel, zato je naslednja tekma spet toliko večji izziv, da jo odosdiš kar se da dobro.”

Kolenko, Pajtler in Zahovič

Kolenko, Pajtler in Zahovič

Kaj bi spremenili pri sojenju futsala?
“Za pravila, smernice in navodila za sojenje, imamo strokovnjake, ki so zadolženi za delo na tem področju. Verjamem, da opravljajo delo zelo dobro in se ne bojim za svetlo prihodnost futsala.”

Kaj si še želite doseči v nadaljevanju sodniške poti?
“Ne samo pri sojenju, ampak na vseh področjih, je moj moto step by step ali korak za korakom. Tako si tudi želim v prihodnosti soditi na še višjem nivoju, hkrati pa želim vsako tekmo odsoditi pošteno in po najboljši moči.”

Kaj bi mladim sodnikom priporočali pri uveljavljanju in njihovi začetni sodniški karieri?
Potrebo je z obema nogama trdno stati na tleh in se ob vsaki priložnosti maksimalno potruditi in izkazati. Bistevno je, da se sodnik na vsako tekmo dobro pripravi in jo vzame resno. S pravilnim in poštenim odnosom do sebe, futsala in vseh akterjev, bodo prišli tudi dobri rezultati. Dobro delo še nikdar ni ostalo neopaženo. Dosodite tisto, kar vidite, ne komplicirajte in ne postavljajte se v prvi plan.”

Bi bralcem strani še kaj sporočili-kakšna zanimiva prihoda ali dogodivščina med sojenjem ali pred, med in po tekmi!?
“Prihodnost pripada tistim, ki verjamejo v svoje sanje!”

Admir – hvala vam za pogovor, želimo vam še veliko dobro odsojenih tekem.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.