Futsal sodniki in kontrolorji opravili zimski seminar

Seminar futsal sodnikov in kontrolorjev ZNSS je potekal med 26. 12. in 28. 12. 2022 na slovenski obali, natančneje v Kopru in Portorožu.

Sodniki so se zbrali 26.12. v Kopru, kjer so sprva ob prihodu v športno dvorano Bonifika, opravili fizično testiranje (YOYO test, CODA test ter šprinti) ter meritve telesne sestave. Fizično pripravljenost je nadziral g. Mitja Novak, ki je na NZS-ju zadolžen za fizično pripravo sodnikov. V pomoč mu je bil sodniški odbor futsal sodnikov, ki ga sestavljajo predsednik g. Silvo Borošak, strokovni vodja g. Štefan Tivold, ter trije člani odbora g. Boris Grabar, g. Svetislav Miljić ter g. Stane Babič.

Po opravljenih fizičnih normah, so se prisotni odpravili v portoroški hotel Boutique, kjer so bili nastanjeni do 28. 12. 2022. Po prihodu je g. Mitja Novak predstavil rezultate fizičnega testiranja in poudaril čemu je potrebno posvetiti več pozornosti, glede na specifiko gibanja v futsalu. Nato so sodniki testirali pravila futsal igre ter opravili video test.

Med svoje vrste so člani sodniškega odbora pozdravili nove sodnike, ki sodijo v program talent. To so: Nace Božič, Gašper Pance, Žan Tušak, Nejc Prelec, Gašper Benčina, Mirče Nikolovski, Benjamin Murko, Tit Starc ter Kristjan Vetrih.

Na futsal listo sodnikov so se z letom 2023 uvrstili: Anej Loboda ter Simon Križman (oba MDNS Ptuj) in Miroslav Ilič (DNS Maribor).

V torek 27. 12. 2022 so sodniki v ŠD Bonifika opravili vaje oziroma simulacije dogodkov na igrišču. Aktivnosti so vodili mednarodni sodniki Admir Zahović, Aleš Perič Močnik, Dejan Veselič, Jernej Petek in Doroteja Mušič (vsi sodniki so potrjeni na FIFA listo za leto 2023). Aktivnosti je nadziral g. Štefan Tivold.

Istega dne so se v jutranjih urah sodnikom v hotelu pridružili tudi kontrolorji sojenja, ki so imeli analizo tekem in situacij. Po prihodu sodnikov nazaj v hotel, so bili razdeljeni v skupine, vsaka skupina pa je dobila za predelati nekatere situacije, ki so jih nato v nadaljevanju dneva prediskutirali skupaj s kontrolorji. Zadnji dan seminarja so si sodniki in kontrolorji pogledali ter analizirali še nekatere dogodke iz slovenskih lig ter tudi iz mednarodnih tekmovanj ter analizirali poznavanje pravil futsal igre in prediskutirali situacije, ki so si jih ogledali na videu testu.

Prisotne je zaključku seminarja nagovoril tudi mag. Stanislav Glažar, podpredsednik Nogometne zveze Slovenije.

Pred odhodom so sodniki dobili navodila in usmeritve za sojenje v nadaljevanju prvenstva. Rdeča nit tokratnega seminarja je bila sodelovanje med sodniki, zbranost med tekmo ter konsistenca praga presoje prekrškov.

Zadnjič sta bila na letnem seminarju prisotna sodnika Venco Zašev (DNSG Kranj) in Matjaž Koritnik (MDNS Celje), saj bosta v letu 2023 dopolnila 45 let, kar je starostna meja za opravljanje sodniške funkcije. Za oba je to bil 17 seminar (seminarji futsal sodnikov potekajo 17. leto, torej sta bila prisotna na vseh dosedanjih seminarjih).

Več fotografij najdete pod zavihkom ZANIMIVOSTI – FOTO

JP/APM

Advertisement

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.