Intervju – Jernej Petek

Pripravili smo intervju z novim mednarodnim sodnikom, in sicer Jernejem Petkom, ki se je na mednarodno listo futsal sodnikov uvrstil v začetku letošnjega leta.

Koliko časa si že sodnik futsala in če si tudi sodil veliki nogomet-kako da si se odločil za futsal!?

Futsal sodim od leta 2013, ko sem v MDNS pričel s sojenjem zimskih lig ter šolskih tekmovanj. S 1.1.2015 sem prišel na listo talentov futsal sodnikov. Nogomet sem pričel soditi leta 2010. Sprva seveda v mlajših kategorijah, kasneje pa sem se odločil da postanem pomočnik sodnika. Za futsal sem se odločil, ker mi je veliko ljubši od nogometa. Igra je bolj dinamična, hitrejša, dogaja se veliko več kot v nogometu, pa še na suhem si :). Prav tako prihajam iz okolja, kjer je futsal zraven rokometa šport številka ena in me je praktično spremljal celo življenje. Z očetom in mamo smo hodili gledat veliko tekem in turnirjev v našem koncu, pod našim blokom pa je vsako leto leto potekal eden izmed najmočnejših turnirjev v Sloveniji. Tako mi je igra prirasla k srcu.

Kaj je bil razlog za odločitev da postaneš sodnik?

Kot otrok sem se preizkusil v večih športih, resneje pa sem igral rokomet, nogomet in tudi malo futsal. Ko sem šel študirat v Ljubljano sem se odločil da postanem sodnik in tako lahko ostanem v športu, ki mi je najljubši.

Kdaj in na kakšen način si izvedel novico da si nominiran za mednarodnega sodnika in kako si jo sprejeli oz. kaj ti pomeni to?

Novico mi je kot prvi sporočil član sodniškega odbora in strokovni vodja MDNS Ptuj (od koder tudi prihajam), Boris Grabar. Kasneje še me je kontaktiral predsednik sodniškega odbora za futsal, Silvo Borošak. V zadnjem obdobju se je govorilo da sem med kandidati za mednarodnega sodnika, ampak če se govori še to nič ne pomeni, tako sem seveda bil ob novici presenečen, presrečen in sprva sem ostal brez besed. Pomeni mi potrditev, da sem delal dobro, da so bili trud in vsa odrekanja nekako poplačana ter da vidim da mi sodniški odbor zaupa predstavljati slovensko sodniško organizacijo na mednarodni ravni. To res rad počnem in si želim v sojenju ostati čim dlje. Vem da tu ni konec poti, saj je potrebno delati še naprej oziroma še več kot doslej.

Kako je potekala tvoja kariera do FIFA grba?

Kot sem omenil, sem na lokalni ravni pričel s sojenjem futsala v letu 2013. S 1.1.2015 sem prišel na listo talentov futsal sodnikov Slovenije, naslednje leto pa sem postal član enotne liste futsal sodnikov. Prvo tekmo v 2. SFL sem odsodil s prijateljem in sodnikom Urošem Hozyanom (ki me je nekako tudi navdihnil za opravljanje sodniškega dela) 23.1. 2016 – FSK Stripy:ŠD Mlinše. V 1. SFL sem debitiral kot tretji sodnik na prvi tekmi za 3. mesto, 21.4.2017 na tekmi  KMN Oplast Kobarid in FC Bronx. Kot sodnik pa sem imel prvo tekmo 10.11.2017 z našim mednarodnim sodnikom, Admirjem Zahovičom. Število članskih tekem se je začelo kar nabirati. Nato je sledilo več prijateljskih reprezentančnih tekem (mlajše selekcije, ženske, članske tekme) v vlogah kot 3. sodnik ter kot sodnik. Sodil sem tudi na mednarodnem članskem turnirju v Poreču.   

Koliko imaš do sedaj odsojenih tekem v 1.SFL in na mednarodnem področju?

 V 1. SFL imam odsojenih med 55 in 60 tekem, mednarodnih prijateljskih tekem pa imam približno 20.

Kakšen je, po tvojem mnenju, dober sodnik?

Dober sodnik mora biti zelo dobro fizično ter psihično pripravljen. Eno brez drugega namreč ne gre, saj sodniki sprejemamo odločitve med fizičnim naporom, ko srce bije pri visokem pulzu, ker še nekako onemogoča trezne presoje. S psihično pripravljenostjo si sodnik pomaga da ostane trden, odločen in da ga pri sprejemanju ne zmotijo zunanji dejavniki kot so uradne osebe, igralci, gledalci. Prav tako seveda ne gre brez odličnega poznavanja pravil futsal igre, ki so osnova da lahko opravljaš to delo. Torej če si dobro fizično pripravljen si lahko vedno blizu situacij, odločitve sprejemaš bolj trezno, saj deluješ pod manjšim naporom in si posledično tudi bolj odločen. Dober sodnik pa seveda mora vedno spoštovati ostale akterje v igri, saj smo mi na tekmi prisotni zaradi njih in ne oni zaradi nas. Sodnik mora biti na tekmi čim manj viden ter seveda vsako tekmo tako odsoditi kot odvoditi objektivno ter po svojih najboljših močeh. 

Kako se pripraviš na tekmo?

Sama priprava na tekmo se začne že par dni prej. Ko izvem na katero tekmo sem delegiran, si tekom tedna pogledam vsaj eno tekmo klubov, katerima sodim. Pregledam kaznovane igralce, barve dresov, Ob sredah si spakiram potovalko in pripravim ostalo opremo (kartoni, piščalka, kovanec…) ter se slišim s kolegom sodnikom, s katerim bova v paru, da se dogovoriva o odhodu na tekmo. Začetek vožnje je ponavadi sproščen, nato pa se počasi začne pogovor prevešati na samo tekmo. Ob vstopu v dvorano moraš biti sproščen. V garderobi si nato razpakiram potovalko in pripravim vse potrebno za samo tekmo. Med ogrevanjem se v večini s sodnikom pogovarjava o samem sojenju na tekmi in kaj pričakovati. Kake druge rutine pri pripravi na samo tekmo pa nimam.

Sedaj te čakajo novi mednarodni izzivi. Kaj pričakuješ in česa se pri tem najbolj veseliš?

Absolutno se veselim prihajajočih izzivov. Najbolj se veselim novih poznanstev, obiskanih krajev ter izkušenj ki jih pridobiš s tem. Veselim se vsake tekme in ponujene priložnosti, da predstavljam slovensko sojenje v tujini. Potrudil se bom po svojih najboljših močeh in s tem, upam da, povrnil zaupanje vsem, ki so mi omogočili soditi futsal tekme.

Foto: D.Perko – futsal.si, osebni arhiv

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.