SEMINAR – ANKARAN 2019

Med 04.1.2019 in 06.1.2019 je v Ankaranu potekal že 14. seminar futsal sodnikov Slovenije.

Seminar se je pričel s fizičnim testiranjem sodnikov v ŠD Burja na Škofijah. Sodniki so opravili merjenje telesne sestave (višina, teža, obseg pasu in preverjanje maščevja). Nato je sledil YO-YO test, CODA test ter šprinti. Vse to je nadziral sodniški odbor futsal sodnikov, v sestavi g. Silva Borošaka, g. Štefana Tivolda, g. Borisa Grabarja, g. Svetislava Miljića, g. Staneta Babiča, g. Srečka Resnerja in  g. Mitja Novaka, ki je pri ZNSS zadolžen za fizično pripravo sodnikov. Po opravljenih fizičnih testiranjih so se sodniki namestili v hotelu ADRIA Convent v Ankaranu.

Seminar je nadaljeval predsednik SO g. Silvo Borošak, ki je pozdravil vse prisotne, med katerimi je posebej pozdravil 3 nove sodnike, ki so uvrščeni v talent program (Jan Zalokar – DNS LJUBLJANA, Dejan Djukić  in Matjaž Pirš – oba DNS MARIBOR).  Sodniki so nato opravili testiranje iz  pravil futsal igre. Sledilo je predavanje  g. Mitja Novaka, ki je predstavil rezultate testiranj in sodnikom svetoval o pripravah, treningih in »lifestyle« sodnikov, kako ga vidijo pri UEFI. Ugotovil je da so sodniki dobro telesno pripravljeni, lahko pa bi bilo še boljše. Sodniki so si zadali, da bodo do naslednjega testiranja izboljšali rezultate. Nato je g. Štefan Tivold, ki je odgovoren za strokovno delo futsal sodnikov pokazal statistiko sojenja jesenskega dela. Sojenje se je glede na lansko sezono procentualno  izboljšalo, kar je vsekakor dobra novica in tudi dokaz, da sodniški odbor daje dobre smernice, ki jih sodniki tudi upoštevajo. Sodniki so si ogledali video posnetke določenih tekem ter analizirali same odločitve. Poudarek je bil predvsem  na sodelovanju ter pomoči med sodniki in vodenju tekme. Ugotovljeno je bilo, da bi si sodniki lahko bili v večjo pomoč pri oceni kritičnih situacij. Admir Zahović je predstavil, kaj se dogaja s sodniki na samih tekmah. Sodniki na tekmo pretečejo tudi preko 10 kilometrov, srčni utrip pa je zelo visok (tudi okoli 190 udarcev na minuto). Ko je telo pod takim naporom, mora sodnik v trenutku sprejeti odločitev, kar je brez odlične psiho-fizične pripravljenosti skoraj nemogoče.

V soboto so sodniki zjutraj opravili praktično analiziranje situacij na igrišču v  ŠD Burja Škofije. V simulaciji se je zgodilo več dogodkov naenkrat, sodnika pa sta morala pokazati svojo koncentracijo in oceniti videno, kar je brez odličnega poznavanja pravil futsal igre praktično nemogoče. Po končanem praktičnem delu so se sodniki razdelili v štiri skupine, kjer so analizirali sedem video posnetkov in podali svoje mnenje. Tekom tega so se sodnikom pridružili tudi kontrolorji sojenja, ki so skupaj s sodniki analizirali omenjene posnetke. Po podanih poročilih posameznih skupin, je bilo moč ugotoviti, da smo si glede na dane primere sodniki enotni. Pred zaključkom drugega dne je g. Boris Grabar predstavil presojo igre roke z žogo, kar je podkrepil tudi z video posnetki.

Zadnji dan seminarja so sodniki zjutraj opravili trening. Sledil je UEFA video test sodnikov. Vsi sodniki in kontrolorji so videli posnetke 20 situacij in morali sprejeti odločitev za kaj gre v danem primeru.

Ob koncu je predsednik g. Borošak sodnike seznanil, da mednarodni sodniki v letu 2019 še naprej ostajajo:  Admir Zahović, Simon Todorović, Aleš Perič Močnik in Dejan Veselič.

Sodniški odbor je zaželel veliko sreče in dobrih odločitev vsem sodnikom v nadaljevanju prvenstva, zahvalili pa so se tudi Igorju Bubulju, kateri vstopa v zadnje leto sojenja in velja za enega bolj izkušenih sodnikov.

Ob samem zaključku se je celotnemu sodniškemu odboru za uspešno organiziran in voden seminar, zahvalil najvišje rangirani slovenski sodnik, Admir Zahovič.

Tekst: J.P. in A.P.M.
Foto: J. Petek

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.