ZA SODNIKI USPEŠEN SEMINAR

Med 5.1.2018 in 8.1.2018 je v Ankaranu potekal 11 seminar futsal sodnikov Slovenije. Seminar se je pričel v ŠD Burja, s fizičnim testiranjem sodnikov. Sodniki so med drugim opravili merjenje telesne sestave (višina, teža, obseg pasu in preverjanje maščevja), YOYO test, CODA test ter šprinti. Vse to je nadziral g. Mitja Novak, ki je pri ZNSS zadolžen za fizično pripravo sodnikov. Po opravljenih testiranjih so sodniki nadaljevali seminar v hotelu Convert v Ankaranu.

Seminar je otvoril predsednik sodniškega odbora g. Silvo Borošak, ki je pozdravil prisotne sodnike. Med pristotnimi je posebaj pozdravil 3 nove sodnike, ki so uvrščeni v talent program (Dejan Pačnik, Robi Žaberl ter Simon Plečko).

Seminar je nadaljeval g. Mitja Novak, ki je predstavil rezultate testiranj. Ugotovil je, da so sodniki dobro telesno pripravljeni, pri nekaterih so opazni celo boljši rezultati kot pri predhodnih testiranjih.

Predstavil je tudi smernice h katerim bi naj sodniki stremeli. Nato je g. Štefan Tivold, ki je odgovoren za strokovno delo futsal sodnikov pokazal statistiko sojenja jesenskega dela. Sojenje se je napram lanski sezoni procentualno nekoliko izboljšalo, kar je vsekakor dobra novica in tudi dokaz, da sodniški odbor skrbi za dobro delo za strokovno podkovanost sodnikov, ter dokaz, da sodniki sojenje jemljejo resno. Delo se je nato nadaljevalo do večerje, sodniki pa so si ogledali video posnetke določenih tekem ter analizirali same odločitve. Poudarek je bil predvsem ogrevanju igralcev in sodelovanju sodniške ekipe.

V soboto so sodniki zjutraj opravili trening, za tem pa nadaljevali z analizo video posnetkov. Nato so se sodniki razdelili v štiri skupine, vsaka skupina pa je prejela v analizo 5 situacij, katere so morali pregledati in ugotoviti, če so bile dobro presojene, kaj je bilo dobro, kaj bi se lahko izboljšalo,… Tekom dneva so se sodnikom pridružili tudi kontrolorji sojenja, ki so skupaj s sodniki analizirali omenjene situacije. Ugotovilo se je, da so si glede na dane primere sodniki enotni, kar je vsekakor pohvalno. Pred zaključkom drugega dne,  je g. Boris Grabar predstavil pomen sodelovanja sodnikov med tekmo, kar je podkrepil tudi z video posnetki (dobre/slabe situacije).

V nedeljo,  zadnji dan seminarja so sodniki zjutraj opravili trening. Sledil je FIFA video test sodnikov. Vsi sodniki in kontrolorji so videli posnetke 20 situacij in morali označiti za kaj gre v danem primeru (igro, direktni prosti udarec, indirektni prosti udarec, kazenski strel/ opomin, izključitev ali nič od tega).

Pred koncem seminarja sta g. Silvo Borošak in Štefan Tivold predstavila rezultate testiranj. Ugotovljeno je bilo, da je teoretično znanje prisotnih sodnikov na zelo visokem nivoju, saj jih je kar nekaj doseglo vseh 15 možnih točk, kar je vsekakor pohvalno. Na konec je sledila še podelitev FIFA grbov Admirju Zahoviću, Simonu Todoroviću, Alešu Perič Močniku ter Dejanu Veseliču.

Sodniški odbor je zaželel veliko sreče in dobrih odločitev Admirju Zahoviću, ki ga v tem mesecu čaka sojenje na Evropskem prvenstvu, ki se bo odvijal v Ljubljani!

 

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.