ŠIVIC NA POLFINALNI TURNIR LIGE PRVAKOV

V tem tednu se nadaljuje tekmovanje v “Futsal ligi prvakov – FUTSAL CUP”, kjer so na sporedu polfinalni turnirji. Na enem izmed štirih turnirjev bo dejaven tudi naš mednarodni sodnik Borut Šivic, ki bo sodil na Portugalskem.

Borut s svojimi 45 leti velja za enega najizkušenejših sodnikov v Evropi, saj je v svoji 10-letni mednarodni karieri odsodil veliko število pomembnih in odločilnih tekem na raznih zaključnih delih tekmovanj.

Pred odhodom na turnir smo se na kratko pogovarjali z Borutom.

Borut, za vami je 10 let sojenja na mednarodni listi – bi lahko izpostavili tekme, ki za vas veljajo za najpomembnejše, ki ste jih imeli čast soditi?

V 10 letih se je zvrstilo več različnih tekem, tako državnih reprezentanc, kot evropskih in interkontinentalnih klubskih tekem. Od največjih tekem sem sodil na svetovnem prvenstvu (l. 2012-Tajska), na treh Evropskih prvenstvih (2010 Madžarska – tekma za 3. mesto, 2012 Hrvaška – polfinale, 2014 Belgija), na treh finalih Lige prvakov (2009 Rusija, 2012 Španija, 2015 Azerbajdžan) in na dveh Evropskih prvenstvih U-21 (neuradno 2008 Rusija, uradno 2009 Rusija – finale).

Delegiran si na polfinalni turnir LP, kam odhajaš?

V prihodnjem tednu (23. 11.) odhajam na Portugalsko, kjer bom že drugič v Lizboni sodil polfinalni turnir elitnega dela Lige prvakov.

Katere ekipe bodo nastopale?

Tokrat bodo sodelovali prvaki Dynamo Moskva, Sporting Lizbona, Gyor (Madžarska) in Targu Rures (Romunija).

S katerimi kolegi boš sodil?

Na turnir so delegirani še Francoz (Pelissier), Hrvat (Tomić) in Španec (Cordero Gallardo). Kontrolor sojenja prihaja iz Izraela (Darawshi) in delegat iz Moldavije (Burlac), spremljevalec je znani bivši sodnik Cardoso in časomerilec domači mednarodni sodnik Bogalho.

Kako se pripravljaš na turnir?

Pripravljam se kot vedno, sproti v vsaki posamezni sezoni. Za ta, moj zadnji mednarodni turnir tako ni nič drugače, le to, da so nekako prisotna posebna čustva ob zaključku.

Kako poteka sam turnir za sodnike – kašen je protokol oz. kako zgleda vaš dan na takšnem
turnirju?

Pred turnirjem je vedno uraden sestanek z ekipami, kjer se doreče vse formalnosti poteka tekmovanja. Delegiranja za prva 2 kroga smo že prejeli, za zadnji krog še sledi na samem turnirju. Kontrolor s sodniki vedno naredi krajši sestanek pred tekmami, po tekmah je naslednji dan analiza tekem. Sicer je dokaj sproščeno vzdušje, saj je dobro počutje zelo pomembno za to, da se lahko dobro pripravimo pred vsako novo tekmo.

Kaj bi povedal na koncu pred odhodom na zadnji turnir?

Hitro je minilo 10 let mednarodne scene! Bilo je zelo lepo, nepozabno! Pridobljene izkušnje bom z veseljem delil naprej.

Borut, hvala za pogovor in srečno na Portugalskem.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.