PRAVILA FUTSAL – PRAVILO 10

PRAVILO 10 – DOSEGANJE ZADETKA

10.1 Doseženi zadetek

Zadetek je dosežen, ko vsa žoga preide preko prečne črte med vratnicama in pod prečko, pod pogojem, da ekipa, ki je dosegla zadetek, ni pred tem kršila futsal pravila igre. Zadetek se ne prizna, če vratar ekipe, ki je v napadu, namenoma vrže ali udari žogo z dlanjo alk celo z rok iz svojega kazenskega prostora in je on zadnji igralec  ki se je dotaknil žoge. Tekma se nadaljuje z udarcem od vrat za nasprotno ekipo.

Če po tem, ko je dosežen zadetek, sodnik pred nadaljevanjem ugotovi, da je zadetek dosegla ekipa z viškom igralca na igrišču ali ob izvršeni nepravilni zamenjavi, mora razveljaviti zadetek in nadaljevati z igro z indirektnim prostim udarcem za nasprotno ekipo s kateregakoli mesta znotraj kazenskega prostora. V kolikor je začetni udarec že bil izveden, morata sodnika ukrepati proti višku igralca na igrišču skladno z zahtevami pravila 3, toda zadetek je priznan. Sodnika napišeta poročilo o dogodku in ga naslovita na ustrezen organ. V kolikor je zadetek doseglo nasprotno moštvo, se mora zadetek priznati.

10.2 Zmagovalec

Ekipa, ki med tekmo doseže več zadetkov, je zmagovalec. Če obe ekipi dosežeta enako število zadetkov ali če zadetkov ni, je tekma neodločena.

10.3 Tekmovalna pravila

Če tekmovalna pravila zahtevajo zmagovalca na tekmi (ali dvoboju, ko ekipi igrata med seboj doma ali v gosteh), ki se je končala neodločeno, so dovoljeni le naslednji postopki, za določitev zmagovalca:

  • pravila o zadetku v gosteh,
  • podaljški,
  • udarci s kazenske točke.

Ti postopki so opisani v poglavju »Postopki za določanje zmagovalca tekme(tekme doma in v gosteh)«.

 

Vir: FIFA FUTSAL PRAVILA IGRE 2012, NZS, Š. Tivold

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.