FUTSAL PRAVILA – PRAVILO 2

Pravilo 2 – Žoga

2.1 Kakovost in mere

Žoga je:
– okrogla,
– narejena iz usnja ali drugega primernega materiala,
– obsega manj kot 62 cm in ne več kot 64 cm,
– težka ne manj kot 400 g in ne več kot 440 g na začetku tekme,
– pod pritiskom 0,6 do 0,9 atm (600-900 g/cm2) na morski gladini,
– odbiti se ne manj kot 50 cm in ne več kot 65 cm pri prvem odboj, ko se jo spusti iz višine 2 m.

2.2 Zamenjava nepravilne žoge

Če žoga poči ali postane med igro nepravilna, se igra prekine:

– igra se nadaljuje s sodniškim metom z zamenjano žogo na mestu, kjer je prva postala nepravilna, razen, če je bila igra ustavljena znotraj kazenskega prostora, pri čemer eden od sodnikov spusti zamenjano žogo na črti kazenskega prostora, čim bližje mestu, kjer je bila prvotna žoga ob prekinitvi igre,
– igra se nadaljuje s ponovitvijo udarca, v kolikor žoga poči ali postane nepravilna medtem ko je izveden direktni prosti udarec brez živega zidu, udarec z 10m ali udarec z 6m in se žoga ni dotaknila vratnic ali prečnika ali igralca in ni bil storjen noben drug prekršek.

Če žoga poči ali postane nepravilna, medtem ko ni v igri(ob začetnem udarcu, vmetavanju od vrat, udarcu iz kota, sodniškem metu, prostem udarcu, kazenskem udarcu ali udarcu iz outa): se igra ustrezno nadaljuje.
Žoge med tekmo brez sodnikove privolitve ni dovoljeno zamenjati.

2.3 Logotipi na žogah

Na tekmah določenega tekmovanja se lahko uporabljajo le žoge, ki zadoščajo minimalnim tehničnim zahtevam, določenim v pravilu 2.
Na tekmah tekmovanj FIFE in na tekmah tekmovanj pod okriljem konfederacij je žoga spremlejiva, če je na njej ena od naslednjih treh oznak:

– Uradni logo »FIFA APPROVED«
– Uradni logo »FIFA INSPECTED« ali
– Zapis »INTERNATIONAL MATCH-BALL STANDARD«

FQP-Football-marksTakšen zapis na žogi potrjuje, da je bila uradno testirana in ustreza specifičnim tehničnim zahtevam, različnim za vsako kategorijo, in dodatno minimalnim specifikacijam, navedenim v pravilu 2.

Seznam dodatnih zahtev, značilnih za vsako od navedenih kategorij, mora odobriti IB. Ustanove, ki opravljajo testiranja, imenuje FIFA.

Za tekmovanje nacionalnih zvez se lahko zahteva uporaba žog, ki nosijo eno od navedenih treh oznak.

2.4 Oglaševanje

Na tekmah tekmovanj FIFE in tekmovanj, organiziranih pod okriljem konfederacij ali nacionalnih zvez, ni dovoljeno nikakršno komercialno oglaševanje na žogi, razen emblema tekmovanja, organizatorja tekmovanja in avtorizirane blagovne znamke proizvajalca. Tekmovalna pravila lahko omejijo velikost in število takšnih označb.

DODATEK – Odločbe NZS

NA vseh tekmovanjih NZS se smejo uporabljati žoge velikost iz tega pravila. Prireditelj tekme je dolžan za tekmo pripraviti tri žoge, ki ustrezajo zgoraj navedenim zahtevam (op.: lahko tudi več, v kolikor o tem odloči tekmovali organ).

VIR: Knjiga – FIFA Futsal pravila igre, 2012

Komentiraj

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.