FUTSAL PRAVILA – PRAVILO 1

Kot smo obljubili bomo za vas ob ponedeljkih pripravili serijo prispevkov, kjer vam bomo predstavljali pravila futsal igre, katere bomo predstavljali na podlagi knjige FIFA FUTSAL PRAVILA IGRE, katero je pripravil g.Štefan Tivold, ki je pri SO ZNSS zadolžen za izobraževanje sodnikov.

Pravilo 1 – Igrišče

Igrisce_1.1 Podlaga igrišča

Tekme se igrajo na ravnih, gladkih in ne grobih površinah, po možnosti iz lesa ali umetne snovi, v skladu s tekmovalnimi pravili. Beton ali asfalt nista primerna. Igrišča z umetno travo so dovoljena le v izjemnih primerih in le za državna tekmovanja.

1.2 Označevanje igrišča

Igrišče mora biti pravokotne oblike in označeno s črtami. Te pripadajo prostorom, ki jih omejujejo in se morajo jasno razlikovati od barve igrišča.

Daljši mejni črti se imenujeta vzdolžni, krajši pa prečni.

Igrišče je razdeljeno na dve polovici s sredinsko črto, na sredini katere je označena središčna točka. Okoli središčne točke je označen krog s polmerom 3m. Zunaj igrišča, 5m od kotnega loka in pravokotno na prečni črti, se lahko zariše oznaka za zagotovitev upoštevanja te razdalje ob izvedbi udarcev iz kota. Širina te oznake je 8cm.

Na igrišču morata biti dve dodatni označbi, obe na razdalji 5m levo in desno od druge kazenske črte, ki zagotavljata upoštevanje te minimalne razdalje ob izvedbi udarcev z druge kazenske črte. Širina te oznake je 8 cm.

1.3 Mere igrišče

Dolžina vzdolžne črte mora biti večja od dolžine prečne črte. Vse črte morajo biti široke 8cm.

dimanzijeMere igrišča za tekme, ki niso mednarodne, so naslednje:
Dolžina(vzdolžna črta): min.25m – maks.42m
Širina(prečna črta): min.16m – maks.25m

Mere igrišča za mednarodne tekme pa so:
Dolžina(vzdolžna črta): min.38m – maks.42m
Širina(prečna črta): min.20m – maks.25m

1.4 Kazenski prostor

kazenskiDve namišljeni črti v dolžini 6m se zarišeta od zunanje strani vsake vratnice ter pravokotno na črto v vratih; na koncu teh črt se zariše četrtina kroga v smeri najbljižnjih mej igrišča, vsako s polkrogom 6m od zunanje strani vratnice. Na obeh straneh igrišča, v razdalji 6m od vratnic, se zariše polkrog. Zgornji del vsakega četrtinskega kroga se poveže s črto v dolžini 3,16m, ki poteka vzporedno s črto med vratnicama. Področje omejeno s temi črtami in črto med vratnicami se imenuje kazenski prostor.

Na obeh kazenskih prostorih se zariše mesto za izvajanje kazenskega udarca v razdalji 6m, od sredine med vratnicama in je enako oddaljena od obeh.

1.5 Druga kazenska točka

Druga kazenska točka je označena 10m od sredine med vratnicama in je enako oddaljena od obeh vratnic.

1.6 Kotni lok

Na vsakem kotnem prostoru (stičišču vzdolžne in prečne črte) je na igrišču zarisana četrtina kroga s polmerom 25cm.

1.7 Vrata

vrataVrata morajo biti postavljena na sredini obeh prečnih črt.

Sestavljata jih dve navpični vratnici, enako oddaljeni od kotnega stičišča vzdolžne in prečne črte in sta med seboj povezani z vodoravno prečko. Vratnici in prečka morajo biti iz lesa, kovine ali drugega odobrenega materiala. Biti morajo kvadratne, pravokotne, okrogle ali elipsaste oblike in ne smejo predstavljati nevarnosti za igralce.

Razdalja med vratnicama je 3m, razdalja med spodnjim robom prečke in tlemi je 2m. Vratnici in prečka so enake širine in debeline, ki ne presegata 8cm.

Mreže morajo biti izdelane iz konoplje, jute, najlona ali drugega odobrenega materiala in pritrjene na hrbtni strani vratnic in prečke z ustreznimi podpornimi sredstvi. Mreža mora biti ustrezno podprta in ne sme ovirati vratarja. Vratnici in prečka morajo biti drugačne barve kot igrišče.

Vrata morajo imeti stabilizacijski sistem, ki jim preprečuje prevrnitev. Prenosna vrata se lahko uporabljano le, če je zadoščeno tej zadevi.

1.8 Prostor za zamenjave

Prostor za zamenjave sta področji ob središčni črti pri klopeh za rezervne igralce, katerih namen je razložen v pravilu 3.

Nahajata se pred tehničnim prostorom in sta v dolžini 5m. Označena sta na obeh koncih na vsaki strani s črto široki 8cm in dolgo 80cm, od katerih je 40cm narisanih na igrišču in 40cm zunaj igrišča.

Prostor pred mizo časomerilca, dolžine 5m na vsako stran od središčne črte, se mora ohraniti neoviran, prost.

Prostor za zamenjave določene ekipe se nahaja na polovici igrišča, ki ga brani omenjena ekipa in se menja v drugem polčasu tekme in podaljških, če se le-ti določijo.

DODATEK – Odločbe NZS

Na vseh tekmovanjih NZS morajo biti mere igrišč: dolžina 38-42m, širina 18-22m.

Igrišča, na katerih se igrajo javne tekme, pregleda in verificira Odbor za registracijo športnih dvoran. Komisija šteje tri člane, od katerih mora biti eden iz vrst sodnikov. Obrazec odločbe o verifikaciji prepiše NZS. Odločbo prejmejo klub oz. lastnik igrišča in NZS.

Na vsaki klopi za rezervne igralce se lahko nahaja največ sedem rezervnih igralcev in največ štirje uradne osebe moštva.

Pritožba zaradi nepravilnih mer igrišča, vrat, žoge in drugih tekmovalnih naprav boo tekmovali organ obravnaval le, če je prizadeto moštvo oddalo pisni ugovor sodniku pred začetkom tekme.

Vir: Knjiga FIFA Futsal pravila igre, Štefan Tivold, NZS, September 2012

Advertisement

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.