INTERVJU: Sodnik BORUT ŠIVIC

Borut Šivic bo letos sodil na  SVETOVNEM PREVENSTVU v futsalu, ki bo med 1. in 18.11.2012 potekal na Tajskem.  Z trenutno najboljšim futsal sodnik v Sloveniji smo opravili kratek intervju o dosedanjem sojenju in o prihajajočem svetovnem prvenstvu.

Rezultat iskanja slik za šivic borut

Borut, kaj vam pomeni nominacija za SP?

SP je najelitnejše tekmovanje in biti del tega je zame nekaj najlepšega ter nagrada za dosedanje sojenje.

Kako oz. kdaj ste izvedeli da potujete na SP?

Izvedel sem v začetku avgusta, ko me je poklical generalni sekretar NZS, Aleš Zavrl ter predsednik futsal sodnikov Borošak Silvo. Praktično v istem času so sledili še klici in čestitke sekretarja za futsal Staneta Kokalja, vodja futsal stroke Štefana Tivolda ter kolegov funkcionarjev iz tujih nogometnih zvez.

Ste nominacijo pričakoval?

Glede na dosedanja delegiranja na velika evropska tekmovanja, bi bil v primeru, da ne bi bil nominiran za SP, odkrito povedano razočaran. Kljub temu pa mi je šele uradno obvestilo odpravilo moje dvome.

Pred odhodom na SP imate zagotovo določne priprave – kako se pripravljate?

Poleg telesne priprave, sem pridobil tudi nekaj več video gradiva, še natančneje pa nameravam predelati novo angleško verzijo futsal pravil.

medium_am_12_borut_sivic_03

Si svoje  sojenje tudi po končani tekmi ogledate? Je to del priprave-treninga?

Tudi, imam dovolj video materiala iz preteklih UEFA tekem. Zagotovo je po tekmah vedno dobro ponovno videti določene situacije in svoje delovanje.

Kakšni so vaši treningi?

Iz FIFA-e smo prejeli 4 tedenski program treningov z intenzivnostjo 4 treningov tedensko. Gre za trening osnovne vzdržljivosti, hitrosti, hitrostne vzdržljivosti, koordinacije ter gibljivosti. Vsebina oziroma vaje so prilagojene zahtevam futsal tekme.

Ste sedaj imeli kakšen poseben  seminar za SP ?

Seminar in fizično testiranje bomo imeli na Tajskem, ko se zberemo pet dni pred začetkom prvenstva.

Kako zgleda dan sodnika na velikem tekmovanju? Kako se pripravite na dotično tekmo?

Na zajtrk navadno prihajamo ob času kot ustreza vsakemu posamezniku, potem imamo običajno kakšen krajši sestanek, v času do tekme pa je potem po kosilu prosto. Takrat si vsak po svojih željah zapolni svoj čas. V hotelih je dovolj možnosti sprostitve, običajno sam naredim kratek trening nizke intenzivnosti ali sprostitev v bazenu, odvisno od počutja. Pred tekmo imam vedno kratek počitek.

Kako se komunicira s sodniki med tekmo? Imate kake dogovorjen znake?

Sodniki med samo tekmo komuniciramo z diskretnimi znaki, ob time outu in med polčasom se lahko na kratko pogovorimo o določenih zadevah, se na kaj opozorimo, ipd. Na večjih tekmovanjih se uporablja tudi komunikacijski sistem.

Kako pa na odločitve reagirajo igralci na velikih tekmovanjih?

Gre za profesionalce in temu primerno je načeloma tudi njihovo vedenje. Dobro se zavedajo kaj je njihova naloga na igrišču na kar so tudi popolnoma osredotočeni. Določeni taktični prekrški pa znajo biti še bolj skriti na kar je treba biti še posebej pozoren. 

V dosedanji sodniški karieri ste sodili veliko mednarodnih tekem, katera mednarodna  tekma vam je ostala najbolj v spominu? zakaj?

Finale EP U-21 Rusija : Italija l.2008 v St.Petersburgu. To je bila prva pomembnejša tekma, ki je pomenila prelomnico na sodniški poti. Prav tako je bila izredna sama tekma, ko smo imeli podaljške, preobrate in izredno kvaliteten futsal (5:4 so slavili Rusi). Atmosfera v polni dvorani je bila ob navijanju 6000 gledalcev izjemna. 

Kje pa je bila najboljša atmosfera do sedaj?

Letošnji finalni turnir Futsal lige prvakov v Barceloni. Vidi se, da ima v Španiji futsal veliko vlogo v športu.

Sami ste že vrsto let na sceni, v katero smer gre sojenje?

Visok prag tolerance presoje prekrškov. Pomeni, da se vse več pušča čvrsto igro, ob določenih razlikah napram nogometu so dovoljeni drseči starti in drugi dovoljeni kontakti z nasprotnikom, kar je bilo v začetku futsala prepovedano. Strmi se k tem, da je igra vse bolj dinamična in s tem posledično zanimiva za gledalce. Seveda je tak način vodenja tekme možen ob ustreznem fair palyu igralcev in zato ni ustrezen na vseh nivojih tekem.

SP na Tajskem je tip pred vrati, kdaj odpotuje na Tajsko?

Na Tajsko odidem v četrtek,  25.10.2012

Borut, še enkrat čestitke za ta dosežek, na SP pa vam želimo čim bolj uspešno sojenje.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.